nedelja, 6. januar 2013

Pet prvih sobot


Pet prvih sobot

Pred kratkim sem dobil po elektronski pošti tole pričevanje:

»Ko sem na prvo soboto pri frizerki čakala, da pridem na vrsto, sem pisala SMS sporočila. Frizerka se je temu čudila in me vprašala, kaj pišem. Povedala sem ji, da želim spomniti svoje prijatelje na prvosobotno pobožnost, ki jo je Marija naročila v Fatimi. Hotela je vedeti več.

Ko sem ji razložila, da je Marija v Fatimi prosila za posvetitev njenemu brezmadežnemu Srcu in za zadostilno pobožnost petih prvih sobot v mesecu, da bi nam pomagala ustaviti vojne in zlo v svetu, se je temu zelo čudila in me vprašala: 'Ja, gospa, od kod pa vi to veste?

Res je, da ne hodim več v cerkev, vendar sem hodila k verouku, prebrala sem Sveto pismo in druge knjige z versko vsebino, pa tudi kakšno versko oddajo na radiu in TV tu in tam še ujamem, vendar za to Marijino naročilo nisem še nikoli slišala.

Če bi ljudje vedeli zanj, še zlasti sedaj, ko je tako hudo na svetu, bi se prvosobotne pobožnosti gotovo mnogi oklenili.

S pomočjo te knjižice lahko zveste vsaj nekaj podatkov o Marijinem naročilu glede obhajanja petih prvih sobot in sploh o češčenju Marijinega brezmadežnega Srca ter o čudovitih sadovih, ki jih to češčenje prinaša.

Papež Benedikt XVI. je ob svojem obisku v Fatimi maja 2010 dejal, da se je leta 1917, ko se je trem preprostim pastirčkom prikazala Devica Marija, »nad Portugalsko odprlo nebo kot okno upanja«. »To okno upanja Bog odpre takrat, ko mu človek zapre vrata. S tem hoče naš Stvarnik v človeški skupnosti ozdraviti vezi bratske solidarnosti, ki temeljijo na medsebojnem priznanju istega in edinega Očeta. V človeštvu se je ljubezen ohladila in upanje na rešitev zameglilo. Zato je prišla iz nebes Devica Marija, da bi nas spomnila na evangeljske resnice, ki so za človeštvo edini vir upanja.«

Po vsem svetu so se leta 2010 začele priprave na stoletnico fatimskih dogodkov, ki jih bomo praznovali v letih 2016 in 2017. Nanjo je opozoril papež z besedami: »Naj sedem let, ki nas loči od stoletnice prikazovanj naše fatimske Gospe, pomaga do zmage njenega brezmadežnega Srca.« S tem je oznanil tudi cilj sedemletne priprave in samega obhajanja stoletnice: zmaga Marijinega brezmadežnega Srca, z njo pa zmaga presvetega Jezusovega Srca in seveda vse Presvete Trojice. Da se bo to zgodilo, je potrebna poglobitev naše vere. Isti cilj ima leto vere, ki se je začelo 11. oktobra 2012, ravno na 50. obletnico začetka 2. vatikanskega koncila, ki je hotel »poskrbeti, da bodo verniki vedno bolj krščansko živeli« (B 1).

K poglobitvi naše vernosti lahko znatno prispeva prav obhajanje prvih sobot, kakor jih je naročila Mati Marija po sestri Luciji. Tako bo pod vodstvom ljubeče Matere Marije pri nas zacvetelo poglobljeno molitveno in zakramentalno življenje, usmerjeno k služenju Bogu in ljudem.

Naj nas obhajanje petih prvih sobot dobro pripravi na obnovitev izročitve Božji Materi na njen največji praznik, Marijino vnebovzetje. Hkrati se bomo v letu 2013 spomnili 70-letnice posvetitve Marijinemu brezmadežnemu Srcu, ki je bila po naročilu papeža Pija XII. pri nas izvršena v letu 1943.

Stična, 11. oktobra 2012 Anton Nadrah OCist

Ni komentarjev:

Objavite komentar